Behöver du hjälp?

Här är svar på våra vanligaste frågor

Här är svar på vanliga frågor. Klicka på frågan för att komma till svaret. Om du inte hittar svar på din fråga går det utmärkt att maila till info@skoltavlan.nu eller att ringa oss på 0733 450981.

App

 • Lägg till dina elever i admin (webbversionen av Skoltavlan). Namn på elev, användarnamn och lösenord är de uppgifter som krävs, e-postadress är valfritt).

 

 • Välj när du startar appen Lägg till en befintlig elev och ange sedan elevens användarnamn och lösenord. Därefter får du välja profilbild för eleven.

 

 • Tips! Om du inte kommer ihåg elevens lösenord kan du som har administrationsrättigheter uppdatera det i admin.
 • Lägg till dina elever i admin (webbversionen av Skoltavlan). Namn på elev, användarnamn och lösenord är de uppgifter som krävs, e-postadress är valfritt).

 

 • När du startar appen välj Lägg till ett befintligt lärarkonto och fyll sedan i dina egna inloggningsuppgifter. Notera att du alltså ska logga in som lärare första gången med din e-post och ditt lösenord om du vill lägga till flera elever i appen. Du får nu välja en profilbild till dig själv. 

 

 • Klicka sedan på kugghjulet uppe i högra hörnet och sedan Lägga till användare och därefter på Flera användare. Genom att klicka på tratten så kan du välja att till exempel endast visa eleverna i en viss klass. Detta har du nytta av om ni har många elever på skolan. Klicka på bocken längst upp till höger när du har valt elever. Nu finns du och din elever inlagda. 

 

 • Tips! Om du vill kan du låsa elevernas möjlighet att göra inställningar och att göra så att din profil inte syns. Klicka på kugghjulet längst upp till höger igen och avmarkerar rutan ”Visa lärare” samt markerar  rutan ”Lösenord för inställningar”. Klicka till sist på tillbakapilen. Nu är iPaden inställd så att det endast är elevkonton tillgängliga.

Om du vill ta bort alla användare lokalt i appen för att kunna lägga in en ny användare gå till startsidan och klicka två gånger uppe i vänstra hörnet (gröna området) och sedan en gång uppe i högra hörnet (blåa området).

Användarna finns kvar i admin (webbversionen) och går att lägga in på nytt i appen.

Om ljud saknas i appen på din iPad så behöver du stänga ner appen helt. Dubbelklicka två gånger på hemknappen och dra sedan bort appen.

Starta därefter appen på nytt och då ska ljudet vara tillbaka. Kontakta oss gärna om du vill bli guidad.

Webbversion

Du kan enkelt dela ett material till alla elever i en klass eller grupp genom att:

 • klicka på förstoringsglaset
 • välja klass eller grupp
 • klicka på stjärnan för att markera alla elever

I översikten över elevernas material kan du följa elevernas aktivitet. 

För adaptiva övningar så kan du se vilken nivå eleverna befinner sig på. Alla adaptiva övningar innehåller 10 nivåer. Information om nivå finner du längst upp till höger på den adaptiva övningen. För övningar med flervalsfrågor så får du följande information:

 • procent rätt på övningen
 • text i grönt om klart
 • text i orange om ej slutfört

Om du i detalj vill se hur en elev svarat på en övning så klickar du på den gröna knappen nertill på sidan för att öppna elevens material.

För övningar som ej är adaptiva eller ej med flervalsfrågor så är det en orange bock om eleven har öppnat materialet och en grön bock om eleven har tryckt på tillbaka-knappen på sista sidan. Om du klickar på ögat till höger om en elevs namn så får du enbart upp undervisningsmaterial för den eleven.

Om du för muspekaren över ett material så får du detaljerad information. Klicka på stjärnan längst till vänster på sidan för att markera flera undervisningsmaterial samtidigt.

Du kan ändra inställningar för en adaptiv övning innan du delar genom att hämtar en adaptiv övning från Biblioteket till Mitt material. Där kan du ändra inställningar för övningen innan du delar den med elever genom att gå till inställningar.

Tips! Du kan även låsa övningen till en viss nivå genom välja nivå och därefter trycka på låset. 

Ja, det kan du göra i admin (webbversionen). Om du vill byta lösenord för en elev så behöver du bara klicka på raden för en elev och ta bort stjärnorna sedan skriva in önskat lösenord.