Behöver du hjälp?

Här är svar på våra vanligaste frågor

Här är svar på vanliga frågor. Klicka på frågan för att komma till svaret. Om du inte hittar svar på din fråga går det utmärkt att maila till info@skoltavlan.nu eller att ringa oss på 0733 450981.

App

Lägg till dina elever i admin (webbversionen av Skoltavlan). Namn på elev, användarnamn och lösenord är de uppgifter som krävs, e-postadress är valfritt).

Välj när du startar appen Lägg till en befintlig elev och ange sedan elevens användarnamn och lösenord. Därefter får du välja profilbild för eleven.

Tips! Om du inte kommer ihåg elevens lösenord kan du som har administrationsrättigheter uppdatera det i admin

OBS! Om ni använder Skolon så loggar man enbart in med önskad användare. 

Lägg till dina elever i admin (webbversionen av Skoltavlan). Namn på elev, användarnamn och lösenord är de uppgifter som krävs, e-postadress är valfritt).

När du startar appen välj Lägg till ett befintligt lärarkonto och fyll sedan i dina egna inloggningsuppgifter. Notera att du alltså ska logga in som lärare första gången med din e-post och ditt lösenord om du vill lägga till flera elever i appen. 

Trycka sedan på tillbaka-pilen när du loggat in som lärare och välj sedan  vilken elev du vill logga in med. Du kan på sidan för att logga in filtrera utifrån grupp eller klass.

I inställningar kan du sedan även välja vilka elever som ska synas på iPaden.

OBS! Om ni använder Skolon så loggar man enbart in med önskad användare. 

Om du vill ta bort alla användare lokalt i appen för att kunna lägga in en ny användare så ska du trycka 3 gånger nertill där versionsnumret står.

Användarna finns kvar i admin (webbversionen) och går att lägga in på nytt i appen.

Om ljud saknas i appen på din iPad så behöver du uppdatera appen till senaste versionen. 

Om du fortfarande inte hör något ljud på iPaden så ändra i inställningar så att iPaden inte är inställd på att vara ljudlös. 

Ja, genom att klicka på förstoringsglaset så kan du utifrån ämne, tagg eller datum delat välja vilka övningar som eleven ska se. 

Om du klickar på förstoringsglaset igen efter att du har gjort dina val så syns inte filtreringen. 

Webbversion

Du kan enkelt dela ett material till alla elever i en klass eller grupp genom att:

  • klicka på förstoringsglaset
  • välja klass eller grupp
  • klicka på stjärnan för att markera alla elever

I översikten över elevernas material kan du följa elevernas aktivitet. 

För adaptiva övningar så kan du se vilken nivå eleverna befinner sig på. Alla adaptiva övningar innehåller 10 nivåer. Information om nivå finner du längst upp till höger på den adaptiva övningen. För övningar med flervalsfrågor så får du följande information:

  • procent rätt på övningen
  • text i grönt om klart
  • text i orange om ej slutfört

Om du i detalj vill se hur en elev svarat på en övning så klickar du på den gröna knappen nertill på sidan för att öppna elevens material.

För övningar som ej är adaptiva eller ej med flervalsfrågor så är det en orange bock om eleven har öppnat materialet och en grön bock om eleven har tryckt på tillbaka-knappen på sista sidan. Om du klickar på ögat till höger om en elevs namn så får du enbart upp undervisningsmaterial för den eleven.

Om du för muspekaren över ett material så får du detaljerad information. Klicka på stjärnan längst till vänster på sidan för att markera flera undervisningsmaterial samtidigt.

Om du vill dela ett material med inställningar som du gjort så ska du först hämta övningen till Mitt material. Om du där gör ändringar och sedan delar materialet så följer de inställningar som du valt med.

Det går givetvis även bra att ändra inställningar när eleven har fått materialet. Du går då till inställningarna inuti övningen.

OBS! Om man delar ett material direkt från Biblioteket så är det grundinställningar för övningen som eleven får. 

Du kan ändra inställningar för en adaptiv övning innan du delar genom att hämtar en adaptiv övning från Biblioteket till Mitt material. Där kan du ändra inställningar för övningen innan du delar den med elever genom att gå till inställningar.

Tips! Du kan även låsa övningen till en viss nivå genom välja nivå och därefter trycka på låset. 

Ja, det kan du göra i admin (webbversionen). Om du vill byta lösenord för en elev så behöver du bara klicka på raden för en elev och ta bort stjärnorna sedan skriva in önskat lösenord.

OBS! Om ni använder Skolon så är det i admin för Skolon som ni uppdaterar lösenord.